No Result
View All Result
“Unutan iyileşir” der Nietzche. Haklı mıdır? Belki, bazı bazı. Freud ise unutmanın mümkün olmadığını söyler. İnsanın belleği nispetinde acı çektiğini söyler bir başkası da.
Kim ne derse desin biz yine de hafızamızı güçlendirelim, güçlendirdikçe ders alalım. Ders aldıkça büyüyelim. Büyüdükçe unutmayalım. Unutmuyoruz, unutmuyoruz ama sadeleşiyoruz. Sadeleştikçe tazeliyoruz belleğimizi.
Belki sancılar çeke çeke büyürüz. ”Çekilen acıların ödülü büyümedir.” der Nietsche. Ödül mü?
Ödül demişken; aklıma ne geldi: yıllar önceydi; ünlü bir sanatçının Kelebek Ödülleri gecesinde yaptığı bir konuşmada acıya çok naif bir bakışı var; diyor ki: ” Üzülüyoruz, ağlıyoruz, acı çekiyoruz sonra şarkı yazıyoruz, ödül alıyor ve mutlu oluyoruz.
” Ne garip, hem taş hem heykeltraş. Acı iyileştirir, güçlendirir, çözüm üretir. Bu her bellekte böyle olmaz tabi bazımız ders almaz, suçlar karşısındakini. Bazımız sırtlanır tecrübelerini başka bambaşka diyarlara göç eder. Seçim sizin 😉
Ben hafızamı şu güzelliklerle güçlendirmekten yanayım. Ya siz?
Unutkanlığın Önlenmesi İçin:
✨Bol bol Su tüketilmeli. Beyni besleyen en önemli besin sudur. Odaklanmanızda ve dikkatinizin dağılmamasında da yardımcıdır.
✨Kuersetin antioksidanı içeren elma ve elma suyu tüketilmeli.
✨C vitamininin canlandırıcı ve algılama yeteneği üzerinde etkili olan limon tüketilmeli. O yüzden ders çalışanlara benden bir limonata ;))
✨Havuç, Ananas, Avakado beyin metabolizmasını canlandırarak hatırlama yeteneğini arttırıcı özelliktedir.
✨Büyüme ve gelişme üzerinde etkili olan süt ve süt ürünleri beyin gelişimine destek olur. Alzheimer’ a karşı koruma sağlar. Özellikle Yumurta(A,D,B12,B vitaminleri ve tirozin) içerdiği vitaminler sayesinde beynin hafıza ile ilgili bölümü üzerinde oldukça etkilidir.
NOT: Protein içeren besinler aynı zamanda Vücudu uyaran kimyasallar olan epinefrin ve dopamin seviyelerini de artırırlar.
Hücre yapısını bozan serbest radikallere karşı savaşan nar suyu, portakal suyu ve greyfurt suyu, yaban mersini, ahududu, çilek, böğürtlen, kivi tüketilmeli. Posa miktarını dengelemek için ise taze olarak kabuğuyla tüketilmesi daha iyidir.
NOT: Meyvelerinizi bir kase yoğurtla birlikte isteğinize bağlı müslinize ekleyebilirsiniz.
✨Tam tahıllı (B6, B12, Folik asit) ürünler tercih edilmeli. Vücudun sağlıklı kalmasını sağlar. Kompleks karbonhidrat bileşenleridir.
✨Trans yağdan uzak durulmalı.
✨Ceviz, fındık, fıstık, keten tohumu, kabak çekirdeği gibi besinler uzun yolculuklarda ve konferanslarda sinirleri kuvvetlendirici etkiye sahiptir. E vitamini açısından da zengindirler.
NOT: Bir dilim tam tahıllı ekmek üzerine 1 yemek kaşığı kadar fıstık ya da fındık ezmesi ve üzerine eklenmiş muz dilimleri ile B6 vitamininden zengin ara öğün yapabilirsiniz.
NOT: Keten tohumunu salatalarınıza, yoğurtlarınıza ekleyebilirsiniz.
✨Sinirlerin yatışması için etkili olan yeşil çay, adaçayı, biberiye çayı tüketilmeli.
NOT: Çaylarınıza bir tane karanfil atarsanız canlandırıcı etkisini hissedebilirsiniz.
✨Gün içerisinde kuru üzüm. ahududu, bitter çikolata, fındık, ceviz, fıstık, gibi atıştırmalıklardan tüketilmeli. (Kilo kontrolü için beslenme programınızdaki miktarları geçmemelisiniz.)
✨Haftada 2-3 porsiyon omega-3 yönünden zengin balık tüketilmeli.
NOT: Balık tüketemiyorsanız diyetisyeninize ya da doktorunuza danışarak takviye omega-3 almalısınız.
✨Brokoli, ıspanak (B vitamini ve folat), lahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz K vitamini açısından zengindir ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmede etkilidir.
✨Kırmızı Biber C vitamini deposudur. Beyin fonksiyonlarını kuvvetlendirmesi yanında bağışıklık sistemini güçlendirir.
✨Kereviz, B vitamini ve Demir açısından zengindir ve beyin fonksiyonlarının güçlenmesinde etkilidir.
✨Polifenol içeren Kırmızı Lahana (fisetin) beyin hücre hasarını dolayısıyla Alzheimer riskini azaltan sebzelerimizdendir.
✨Demir eksikliği de konsantrasyon sorunu yaşatır. Kırmızı et ve kurubaklagiller güzel demir kaynaklarıdır. C vitamini ile de tüketilirse vücudumuz demir emilimini artırır. Bol salata ya da limonlu soda ile tüketebilirsiniz.
✨Hafıza için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de beyne oksijen göndermektir. Bunu gün içinde yaptığınız kısa egzersizlerle bile sağlayabilirsiniz.
✨Hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği sorununu önleyin ya da kontrol altına alın. Kalbiniz için kötü olanın beyniniz için de kötü olduğunu unutmayın.
NOT: Araştırmalar aynı anda birden fazla iş yapmamanızı söylüyor. Ne yapıyorsanız sadece ona odaklanmalısınız.
NOT: Uykunuzu iyi alın. Uykumuzu alamadığımızda hafızamız yavaşlıyor. Günde en az 7-8 saat mutlaka uyunmalı. Gün içinde yapacağınız 15- 20 dakikalık kısa uykular da zihninizi dinlendirip hafızanızı güçlendireektir.
Aslında çesit çeşit beslenerek zihnimizi de koruyoruz. Yeni tatları tatmaktan korkmayın.
Hayatınız gibi yemeklerinizi de renklendirin.
Yediklerimiz, içtiklerimiz, sevinçlerimiz ve hüzünlerimiz yüzümüzün aynasıdır.
Bu arada dans da zihni geliştirenler arasındadır. Her türlü hareket beyni canlandırır.
Zinde Kalın 😉
Dyt. Demet Ebru Usta
No Result
View All Result