No Result
View All Result
Keten tohumunun geçmişi ve kullanımı çok uzun yıllara dayanır. Keten tohumu C, E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, kalsiyum, bakır, demir açısından zengindir. Keten tohumu tam bir magnezyum deposudur. Bunun dışında keten tohumu alfa linoleik asit (ALA) olarak bilinen Omega 3 yağı açısından çok zengindir. Özellikle hayvansal gıda yoluyla omega-3 alamayan vejetaryenlerin kullanımı için oldukça gerekli bir besindir.
Keten tohumu nasıl tüketilmelidir?
Keten tohumu tüketmenin en iyi yolu filizlenmiş formda tüketmektir. Tohumları ıslatmak ve daha sonra filizlendirmek fitik asidi çıkarır ve ayrıca mineral emilimini arttırır. Tohumlar ılık suda 10 dakika veya soğuk suda 2 saat bekletilebilir. Tohumlar sabah mısır gevreğine eklenerek tüketilebilir. Ayrıca öğütülmüş keten tohumu, toz gibi olduğu için pek çok besine ekleyerek tüketilebilir. Ayrıca keten tohumunun tane olarak tüketiminde en sağlıklı ve pratik yollardan birisi de bir kâse sağlıklı ev yoğurduna karıştırarak tüketmektir.
Faydalı probiyotikler bakımından oldukça zengin olan ev yoğurduyla keten tohumu bir araya geldiğinde çok faydalı olacaktır. Bunun için 1-1,5 yemek kaşığı keten tohumu sıcak su ile ıslattıktan sonra bir süre bekletilir. Suyun etkisiyle yumuşayan keten tohumları küçük bir kâse ev yoğurdunun içine karıştırılarak tüketilir. Böylece hem sindirim sisteminin çok daha iyi çalışmasına, hem de vücuttaki yağlardan yavaş yavaş kurtulmaya yardımcı olur.
Yoğurtta bulunan bol miktarda kalsiyum ise vücudun ihtiyacı olan önemli besinleri sağlar. Bu iki faydalı besinin birlikte tüketilmesi ayrıca şu yararları sağlar:
-
Doğal birer antioksidandırlar
-
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirirler
-
İçerisindeki enfeksiyon giderici maddeler sayesinde romatoid, artrit, sedef, alerjiler ve diğer yangılı hastalıklarda iyileştirici etkileri vardır
-
Grip ve diğer enfeksiyon tarzı hastalıklara karşı bir kalkan görevi üstlenir
-
Vücut direncini arttırır ve kişinin kendisini dinç hissetmesini sağlar
-
Vücut güçlendirici elementlerin dayanıklılığını arttırır
-
Egzama ve sedef hastalıklarının tedavisinde kullanılır
Keten Tohumu Sindirim Sistemi Sağlığına Faydalıdır
Keten tohumu içerdiği diyet lifleri sindirim sistemi için çok faydalıdır. Keten tohumu bol miktarda içerdiği diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bu sindirim sistemin aşırı yorulmasına engel olur. Bu özelliği ile keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Dolayısıyla kilo veriminde etkindir. Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki diyet lifleri ayrıca erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
Diyabeti tedavi eder: Keten tohumu, hem çözünebilir hem de çözünmeyen diyet lifi için zengin bir kaynaktır. Keten tohumu bu özelliği ile diyabeti olan kişilerde normal kan şekeri düzeylerini korumaya yardımcı olur.
Keten Tohumu Kalp Sağlığını Korur
Keten tohumunun diğer bir özelliği ise iyi bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliği ayrıca keten tohumunun kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmasını sağlar. Aynı zamanda kan şekerini düzenler. Bütün bu özelliği sayesinde de dolaylı olarak kalp ve damar sağlığını korur. Keten tohumu böylece yüksek kolesterolden ve kan şekerinden kaynaklanabilecek kalp hastalıklarını engeller. Omega-3 yağ asitleri sayesinde tansiyon düşürmede etkindir.
NOT: Keten tohumu, “Fitokimyasallar ve Fitofarmasötikler” e göre iyi bir kaynak olan flavon C-glikoziddir. Bu polifenolik bileşikler, lipid peroksidasyonunu, trombosit agregasyonunu ve kılcal geçirgenliği ve kırılganlığı inhibe ederek, daha düşük bir kardiyovasküler hastalık insidansına yol açar.
NOT: Genel anlamda meyve, sebze ve kepekli tahıllar zengin bir diyet depolarıdır. Bu tür besinler kalp hastalıkları ve felç risklerini azaltırlar. Düzenli olarak keten tohumu tüketmek kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyesini arttırır.
Metabolizmayı Güçlendirir
Keten tohumu vücudun genel anlamda düzgün çalışması için gerekli olan B vitamini, manganez ve magnezyumu bol miktarda içermektedir. Bu vitamin ve elementler yardımıyla genel anlamda vücudun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesini sağlar. Ayrıca kemik ve iskelet sağlığında keten tohumunun oynadığı rol çok fazladır.
Kadın Hormonlarını Keten Tohumu Dengeler
Keten tohumu kadın hormonunu dengeleyen bir madde olan lignans maddesini bol miktarda içermektedir. Bunun yanında aynı madde doğurganlığı arttırır ve menopoz semptomlarını azaltır. Ayrıca bu maddenin meme kanserini önleyici özelliği vardır.
Yumurtalık disfonksiyonunu azaltır: Adet kanaması olan kadınlarda, düzenli keten tohumu tüketiminin, döngü değişikliklerini ve yumurtalık disfonksiyonunda bir azalmayı önlediği görülmüştür.
Keten Tohumu Menepoz Sorunlarını Ortadan Kaldırır
Son zamanlarda yapılan çalışmalar keten tohumunun menopoz sorunları için şifa olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında vajinal kuruluk tedavisi için etkili bir şifa kaynağı olabilir. Dolaylı olarak bu sorunlardan kaynaklanan sinir bozukluklarını ortadan kaldırır.
Yüksek Kolesterolü Dengeler
Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki Omega 3 ve Omega 6 kolesterol üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Keten tohumunun bol miktarda içerdiği bu yağlar sayesinde iyi ve kötü kolesteroller sağlıklı seviyede korunabilir.
NOT: Ayrıca keten tohumu yağında bulunan lignan olarak adlandırılan maddelerin birçok kanser çeşidine karşı koruyucu özelliği vardır. Sadece bu özelliğinden dolayı bile keten tohumu yağının düzenli bir şekilde tüketilmesinde faydalıdır.
Yüksek lif içerir: Keten tohumu, kan şekeri seviyesini kontrol altında tuttuğu için birçok diyet programının önemli bir bölümünü oluşturur. Lif varlığından dolayı, mideyi dolu tutar ve fazla kalori alımını önler.
Antioksidan bakımından zengindir ve kanseri önler: Keten tohumu içinde, kansere karşı korunmada ve mücadelede ana etken olan antioksidanlar olarak işlev gören bol miktarda fitokimyasal vardır. Ayrıca, vücuttaki hormonları dengeleyen kimyasallara dönüşen zengin bir lignan kaynağıdır. Lignanın üreme sağlığına yardımcı olduğu, menopoz semptomlarını önlediği ve tip-2 diyabetin etkilerini azalttığına dair kanıtlar vardır. Ayrıca, bu tohumlardaki omega-3 yağ asitlerinin, meme, prostat ve kolon kanseri riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
Vitaminler açısından zengindir: Keten tohumu, çoğu B kompleks vitaminleri ve E vitaminin yanı sıra magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller açısından zengindir. Sağlıklı cilt ve kemikler için E vitamini gereklidir. Potasyum sinir sağlığını korur ve demir, kırmızı kan hücrelerinin ve genel metabolizmamızı etkileyen birçok enzimin hayati bir bileşenidir.
Protein kaynağıdır: Keten tohumu yüksek bir temel amino asit indeksine sahip olan ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu proteinlerin günlük alımının çoğunu sağlayan zengin diyet proteinleri kaynağıdır.
Omega-3 zenginidir ve enflamasyonla savaşır: Keten tohumu, sadece balık yağı ile elde edilen, büyük bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi vücuttaki iltihapla savaşan en aktif ajandır. Enflamasyon, kalp hastalıklarının, astımın, alerjilerin, diyabetin ve hatta bazı kanserlerin önde gelen nedenidir. Keten tohumu da nefrit vakalarında böbrek iltihabı oranını azaltmak için tavsiye edilmiştir.
Glutensizdir: Keten tohumu % 100 glutensizdir ve bu nedenle gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler tarafından yenilebilir. Bununla birlikte, keten tohumu içeren her ürünün, glutensiz olarak otomatik olarak onaylanmadığını belirtmek önemlidir.
Göz kuruluğunu azaltır: Keten tohumu tüketimi “kuru göz” sendromunu ve ayrıca, omega-3 yağ asitleri gözdeki hasarlı sinirlerin neden olduğu bir göz hastalığı olan maküler dejenerasyon riskini azaltabilir.
Keten Tohumunun Zararları
-
Keten tohumu kan şekeri seviyelerini düşürebileceğinden, diyabet ilacı kullanan bireyler keten tohumu alırlarsa düşük kan şekeri problemi yaşayabilirler.
-
Tohumlar kan pıhtılaşmasını yavaşlatabileceğinden, kanama bozukluğu olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca, ameliyattan en az iki hafta öncesinde keten tohumu tüketmeyi bırakmak gerekir.
-
Keten tohumu hormonu, östrojen hormonunu taklit edebilir ve bu durum, meme, rahim ve yumurtalık kanserleri gibi hormona duyarlı hastalıkları ve ayrıca rahim fibroidlerini de kötüleştirebilir.
-
Tohumlar östrojeni taklit edebileceğinden, hamile ve emziren kadınlarda sorunlara neden olabilirler. Kullanmadan önce lütfen bir doktora danışın.
-
Keten tohumunu alternatif veya tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanmayı düşünenler önce doktorlarıyla konuşmalıdırlar.
Zinde Kalın
Dyt. Demet Ebru Usta
No Result
View All Result