No Result
View All Result
Sağlıklı Beslenme birey ve aile açısından olduğu kadar toplumun kalitesi açısından da önem taşımaktadır. Kişinin beslenmesine verdiği önem onun gün boyunca aktif ve zinde olmasını sağlayacaktır. Bu sebepten beslenmeye hayatın belirli dönemlerinde değil hayat boyu önem vermek gerekir.
Beslenme yetersizliği gibi aynı şekilde aşırı beslenme de kişiyi şişmanlığa götürür bu durumunda beraberinde getireceği çeşitli komplikasyonlar olabilmektedir. Bunun dışında birey yeterli beslendiğini düşündüğü halde uygun seçim yapamadığı veya yanlış pişirme yöntemi uyguladığı durumlarda da aldığı besin öğelerinden yeteri kadar faydalanamamaktadır.
Besinleri Yavaş Yiyin, İyi Çiğneyin
Sindirim sisteminize yardımcı olmak adına lokmalarınızı iyi çiğnemeniz önemlidir. Çiğnemek aynı zamanda az yemekle daha çok tokluk hissetmenizi de sağlar.
Sağlıklı Beslenmenin İlkelerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz:
- Besin örüntüsü :
- Besin çeşitliliği:
- Öğün sayısı ve düzeni
- Su tüketimi
- Fiziksel hareket
Sağlıklı Beslenme İpuçları
-
Güne asla kahvaltısız başlamayın. İyi yapılan bir kahvaltı gün içerisinde diğer öğünlere daha kontrollü girmenizi sağlayacaktır. Kahvaltıdan sonra kendinize ara ve ana öğünler belirleyerek gün içerisinde az ve sık beslenme yolunu tercih edin.
-
Besin tüketim kaydınızı tutun. Örneğin bir gün içerisinde yediğiniz tüm besinleri bir yere not alarak aslında gün içerisinde nasıl bir beslenme yolu izlediğinizi daha net görür ve böylece beslenmenize daha objektif bakabilirsiniz.
-
Yiyeceğiniz hiçbir yiyecek sizin kendinizi günler boyu tok tutmanızı sağlamayacak bu yüzden yediklerinizin kalitesine önem verin.
-
Eğer kendinizi gerçekten aç hissetmiyorsanız yemeği yemek için yemeyin. Daha fazla sıvı tüketmeye çalışın.
-
Doymuş yağ oranı yüksek besinleri daha az tüketin ve doymamış yağları yemeklerinizde yeterli miktarda kullanın. Zeytinyağı, avokado, fındık, fıstık, keten tohumu, yağlı balıklar…
-
Günlük tükettiğiniz şeker miktarını azaltın aşırı şekerli besinleri tüketmekten kaçının.
-
Her zaman ölçü kontrolü yapın. Porsiyon ölçüleriniz küçük iken bardaklarınız büyük olsun.
-
Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveleri az suda kısa sürede pişirin.
-
Pişirme yöntemlerinden kızartmalardan uzak durun, fırın ızgara veya tencere yemekleri yapın
-
Günlük mutlaka 5 porsiyon sebze –meyve tüketmeye özen gösterin( 3 porsiyon meyve , 1 porsiyon pişmiş, 1 porsiyon çiğ sebze gibi)
-
Alkol alımınızı azaltın düzenli halde alkol tüketiyorsanız bu durumdan uzaklaşmaya çalışın.
-
Kalsiyum, C vitamini ve demirden zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
-
Günlük beslenmenizde kemik sağlığı açısından süt ve süt ürünlerine mutlaka yer verin.(Hazımsızlık olmaması için yoğurt tercihimizdir.)
-
Sıvı alımınızı asla ihmal etmeyin günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
-
Mümkün olduğunca fiziksel olarak aktif olunmalı. Yürüyüş, egzersiz, koşu, yoga, tenis, yüzme…
-
Tek tip beslenmek yerine (sadece protein diyeti, sadece karbonhidratla beslenmek gibi) çeşitlilik sağlanmalıdır. Her öğünde mutlaka 4 besin grubundan birer çeşit bulunmalıdır.
-
Çocuklar, gebe ve emzikliler, yoğun çalışanlar mutlaka yanlarında meyve , kuru yemiş, çerez , ayran ,süt gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmalıdırlar.
-
Özellikle çok yağlı olan hamur işleri, pasta , börek çörekler yerine tam tahıllı ev yapımı olanları tercih edin.
-
Aburcubur , cips ,gazlı içecekler, çikolata ,kek yerine taze veya kuru meyve, leblebi, ceviz ,fındık badem vb tercih edin.
-
Tuz tüketimine dikkat edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin, sofralarda tuzluk bulundurmayın. Tuz yerine baharat ilave ederek tuz ihtiyacını azaltmış oluruz.
-
Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edin.
-
Hamburger, pizza gibi fast foodlar yerine ev yemeklerini veya ev yapımı hamburger ,pizzaları tüketin.
-
Bunlara benzer alacağınız önlemlerle hem çocuklar sağlıklı büyüyüp gelişir, çalışanların iş verimi düşmez , diyabet ve kalp hastalıkları gibi bir çok hastalıktan korunmuş olur , hem de kilo vermeniz kolaylaşı
Su:
Su, besinlerin sindirimi, dokulara taşınmaları, hücrelerde kullanılmaları sonucu oluşan zararlı atıkların ve vücutta oluşan fazla ısının atılması için gereklidir. Vücuttaki bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan, vücutta yeterince su bulunması yaşam için zorunludur. Yetişkin insan vücudunun ortalama %59’u sudur.
Bebeklerin vücudunda su oranı yetişkinlerden daha yüksektir.
Bütün besin öğeleri birlikte alındığında vücut normal büyüme ve gelişimini, sağlıklı ve güçlü çalışmasını sürdürür.
Sağlıklı Beslenme İçin Mevsiminde Taze Meyve ve Sebze Tüketin
Özellikle sahte şekerli ürünler kansere kapı açmaktadır. Herkeste olacak değil ama genlerde böyle bir hastalık kodu varsa böyle beslenen çocukların orta yaşlara gelmeden kanser riski ile karşı karşıya kalmaktadır.
Sağlıklı Beslenme için en önemli nokta ise genetiği oynanmış GDO lu tüketimlerde gelmektedir. GDO’su değişmiş besinler bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.
Sağlıklı Beslenmek için temiz ve mikropsuz besinleri tüketmeye özen gösterilmeli. Çiğ sebze ve meyveler bol suyla yıkanmadan kesinlikle yenilmemelidir.
Tarlada kullanılan böceklerden korunmak için sıkılan tarım ilaçları, yüzeyinde bulunduğu için artık meyveleri bile ya sirkeli su ile yıkamalı yada kabuğu soyulmalıdır.
Açıkta satılan yiyecekler satın alınmamalıdır. Ellerin kötü bakterilerin vücuda girmesi için bir araç olduğunu unutmamalı ve her yemekten önce mutlaka eller düzgün yıkanmalıdır.
Zinde Kalın,
Dyt. Demet Ebru Usta
No Result
View All Result