No Result
View All Result
Kahvaltının Önemi; beslenme alışkanlığımızla belirleniyor. Bedensel ve zihinsel bir problem yaşanıyorsa bunun en önemli nedenlerinden biri de beslenme alışkanlıklarıdır. Beslenme alışkanlıklarında yapılan yanlışlar unutkanlıklara, yorgunluğa ve kavrama yeteneğinin azalmasına neden olabilir. Beslenmede en önemli ise kahvaltıdır.
Gece boyunca metabolizma hızı yavaşlar. Gece boyunca düşen metabolizma hızı yeniden kahvaltı ile %20-30 artar. Eğer kahvaltı atlanırsa vücut uzun süre besinsiz kaldığı için sonraki öğündeki yiyecekleri yağ olarak depolar. Bu da vücutta sağlıksız yağlanmaya neden olur.
Sabahları düzenli şekilde yapılan kahvaltı kan şekerini yükselterek kasların ve beynin ihtiyacı olan glikozun vücuda girmesini sağlar. (Kan şekerini dengeler)
Kahvaltı kilo verdirir!
Araştırmalara göre sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlayan kişiler gün boyu tok kalıyor ve daha az besin tüketiyor. Kahvaltı öğününü atlayanların daha kolay kilo aldığı ve daha şişman oldukları ortaya çıkmıştır. Sağlıksız besinlerden oluşan bir kahvaltı ne yazık ki kilo vermenizde olumlu rol oynamaz.
Kahvaltıyla daha verimli olun !
Sabahları yapılan sağlıklı bir kahvaltı sayesinde dikkat dağınıklığının önüne geçebilirsiniz. Hafızanız güçlenir ve konsantrasyonunuz artar. Becerilerinize daha iyi odaklanabilirsiniz. Bu sayede daha başarılı ve verimli bir hayatınız olur.
Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi var!
Kahvaltı yalnızca vücudunuz için değil, ruh haliniz için de olumlu etkilere sahiptir. Kahvaltı alışkanlığınız sayesinde güne pozitif başlarsınız. Enerjiniz ve neşenizle çevrenizdekilerle iyi ilişkiler kurarsınız.
Kahvaltı öğününde tüketilmesi gereken besinler nelerdir?
✨Kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi yararlıdır. Kahvaltıda sadece ekmek tüketmek yanlıştır. Ekmek kan şekerini birden yükseltir ve birden düşürür.
✨Mevsim sebzeleri kahvaltılık için yararlı bir alternatiftir. Domates, salatalık, biber gibi yiyecekler kahvaltıda çiğ olarak tüketilebilir. Yine bu sebzelerle yapılan tostlar ve omletler de tüketilebilir.
✨Yumurta kahvaltının en önemli besinidir. Gün içerisinde tok tutar ve protein kaynağıdır.
✨B vitamini zengini olan ekmek her hafta çeşidi değiştirilerek tüketilmelidir. Çavdar, tam buğday, beyaz, tam tahıl gibi farklı ekmekler denenebilir.
✨Zaman sıkıntısı olanlar içinse kahvaltılık gevrekler kurtarıcı olabilir. Lezzetli ve pratik olmasının yanında lif oranı yüksek olduğu için oldukça yararlıdır. Süt veya yoğurtla tüketilen kahvaltılık gevrekler gerekli protein ve mineralin alınmasını sağlar.
Kahvaltının Çocuklar İçin Önemi
Kahvaltı öğünü özellikle de çocuklar için büyük önem teşkil etmektedir. Çocukların gelişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde geçmesi için gerekli olan karbonhidrat, yağ, protein ve vitaminlerin yeterli ve düzenli beslenme ile sağlanması gerekir.
Düzenli kahvaltı alışkanlığının çocuklara kazandırılması gerekir. Sabahları yaşanılan açlık çocuklarda öğrenme problemlerine ve kas koordinasyonların azalmasına neden olabilir.
Kahvaltı yapan öğrenciler daha başarılı!
Kişinin temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme, büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli faktördür. Bunun için her bireyin doğumdan itibaren protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin öğelerinden yaşına uygun bir şekilde, her gün yeterli ve dengeli olarak alması gerekir.
Özellikle çocuklarda hızlı bir büyüme ve gelişmenin olduğu okul çağlarında yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı gelişim ve büyümenin devamlılığı, artan enerji ve besin öğeleri gereksinimin karşılanması yanında beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının oluşmasının engellenmesi adına da önemlidir.
Yanlış veya yetersiz beslenme alışkanlıkları zayıflık ya da şişmanlık, diş çürükleri, kansızlık, kemik bozuklukları ve iyot yetersizliği gibi önemli hastalıklara sebebiyet verebilir.
Kahvaltının sağlıklı sayılması için bazı besin maddelerini içermesi gerekir. Çok şekerli gevrekler veya tatlılar, okul performansını yükseltmektense, tüketildikten bir süre sonra kan şekerinin düşmesine yol açarlar. Bunun yerine yulaf ezmesi gibi tam tahıllar, tam buğday ekmekleri veya tam tahıllı gevrekler tüketilebilir.
Okula gitmeden önce kahvaltı yapan çocuklar okul saatleri sırasında yapmayanlara göre daha iyi konsantre olabilirler. Her gün kahvaltı yapmak zihinsel performansı ve matematik becerilerini artırır. Özellikle protein ve kompleks karbonhidratları bir arada bulunduran kahvaltılar okul performansını gün boyunca artırmakta etkilidir.
Uzun süren araştırmalar sonucu; pastane ürünleri ve şekerli besinler yerine yumurta, peynir, süt, ekmek ve çiğ sebzeden oluşan kahvaltı tüketen çocukların daha başarılı oldukları gözlenmiştir.
Kahvaltı Obezite Riskini Azaltıyor
Kahvaltının diğer bir avantajı da okuldayken hazır paketli yiyeceklerin tüketiminin azaltılmasıdır. Kahvaltı yapan çocuklarda okuldan besin tüketiminin azaldığı araştırmalarca kanıtlanmıştır. Böylece kahvaltı tüketimi ile beraber obezite riski de azaltılmış olacaktır.
Yumurta şart!
Sabah kahvaltısının vazgeçilmezi hem tok tutan hem de protein içeren yumurtadır. Yumurtanın içerisindeki demirin iyi emilimi için yanında maydanoz ya da yeşil biber tüketilebilir.
Çeşitli Ekmekler
B vitamini zengini olan ekmek her hafta çeşidi değiştirilerek tüketilmelidir. Kaliteli bir C vitamini kaynağı olan sebzeler kesilmeden ya da doğranmadan tüketilirse C vitamini ölmeden yararlanılabilir. Ya da kesilecekse tahta bıçak kullanılabilir.
NOT: Eğer mide bulantısı gibi bir sorunu yoksa sabah kahvaltılarının sonunda 1 bardak süt tüketilmesi tokluk süresini uzatmaya yardımcı olur.
Glikoz beyin için güzel bir enerji kaynağı!
Kahvaltı, kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturur. Glikoz beyin için en önemli ve tek enerji kaynağıdır ve bir depoya sahip değildir. Çocuk veya yetişkin her birey normal beyin fonksiyonları için yüksek oranda glikoza ihtiyaç duyar.
NOT: Kahvaltı yapan yetişkin bireylerde ise iş verimi ve gün içerisindeki performansın yapmayanlara oranla daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Kahvaltı alışkanlığı çocukluk döneminde oluşur!
Çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıklar yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların temelini oluşturduğu için kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecektir.
Yine kronik hastalıkların çoğu (şişmanlık, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi) çocukluk çağı kökenli olduğu için, çocukluk yıllarında bu alışkanlığı edinmiş bir yetişkin daha o yıllardan kronik hastalıklara karşı bir önlem almış olacaktır.
Bütün bunlardan yola çıkıldığında gün içerisinde sürekli ders dinleyen öğrencinin başarısında ve sürekli ders anlatan öğretmenin ders anlatabilme kabiliyetinde ya da iş hayatındaki yoğun tempolu bireylerin performansında kahvaltının ne denli önemli olduğu gerçeği karşımıza çıkmaktadır.
Bazı sabahlar radyomu açarak minik ritimlerle kahvaltımı hazırlarım ve kahvaltımı yaparım, Peki ya siz?
Zinde Kalın 😉
Dyt. Demet Ebru Usta
No Result
View All Result