No Result
View All Result
Anne Sütünün Önemi
Ebe bilir ki sancı çekilmeden doğum olmaz, ana rahminden bebeğe yol açılmaz. Senden yepyeni ve taptaze bir sen zuhur edebilmesi için zorluklara, sancılara hazır olman gerekir. (Şemspare’den)
Annelik hazır bir bilgi olarak bekliyor rahminde. Sanki bir düğmeye basılıyor. Senelerdir tozlu bir örtünün altında duran mekanizma çalışmaya başlıyor. Tik Tak Tik Tak. Buna kısaca annelik içgüdüsü diyoruz. 😉
Unutmayın sağlıklı bir birey istiyorsanız önce kendinize güzel bakmalısınız.
Loğusalarımızda da en önemli faktör yine moral. Anne sakinse ve tabii sağlıklı besleniyorsa sütü mis gibi gelir. 😉
Taptaze annelerimiz nasıl sağlıklı beslenmeli, sütünü artırabilmek için ne yeyip ne içmeli:
Öncelikle kendinizi beslemek, ardından bebeğinizi. Kendinizi iyi hissederseniz bebeğinize çok daha rahat bakabilirsiniz. Uçak seyahatlerimizde bir sorunla karşılaştığımızda maskelerimizi önce kendimize ardından çocuğumuza takmamız söylenir. Çünkü kendimizi kurtaramazsak çocuğumuza yardım edemeyiz. Kendimizi besleyip gücümüzü toparlayabilirsek bebeğimize bakımımız çok daha sağlıklı devam eder.
Anne sütünün % 80 lik kısmı sudan oluştuğu için bebeğin tüm sıvı ve su ihtiyacı sütten karşılanmaktadır. İlk 6 ay ekstra bebeğe su verilmesine gerek yoktur. Bu yüzden annenin sütünü artırabilmesi içn bol bol SU tüketmesi gerekir.
Emziren bir anne, sütünü artırabilmek için en az 2.5 litre su içmelidir. Emzirme hem rahim toparlanmasının hızlanmasında hem de gebelik öncesi kilosuna dönüşüne yardımcıdır.
Emzirme sırasında salgılanan oksitosin ve prolaktin hormonları memedeki sütün boşalmasını sağlar ve yeni süt yapımını uyarır.
Bebeğin sık emmesi ve memelerin boşaltılması en önemli süt artırıcı faktörlerdendir. Bebek bir memeyi 5 – 10 dakikada boşaltır. Büyüdükçe, emme gücü de artacağından bu süre kısalır.
NOT: Sağılmış anne sütü steril şişelerde oda ısısında 6 saat, buzdolabında 24 saat ve buzlukta 3 ay bozulmadan saklanabilir.
Dondurulan süt oda ısısında buzu çözdürülür. Çözülen süt sıcak su dolu kabın içerisinde (ben-mari) bekletilerek ısıtılır. Süt kaynatılmaz!! Sütün protein yapısının bozulmaması için asla tekrar dondurulmaması gerekir.
NOT: En iyi meme bakımı anne sütü ile olur, karbonatlı ya da sabunlu su ile değil !!
NOT: Aşırı kalorili, şekerli yiyecek ve içeceklerin süt yapımına katkısı yoktur. !!
Sebze ve meyveler, yeşil salatalar bolca tüketilmelidir.
Anne yeterli süt ve süt ürünleri ile protein ve demir içeren gıdaları dengeli bir şekilde almalıdır. Gebelikte olduğu gibi kalsiyum ve demir desteği sürdürülmelidir.
Pirinç, tahin, boza (malt içerdiğinden), yulaf, dereotu, ısırganotu, rezene, anason süt artımında etkindirler.
Bol yeşillikli bir kısır, sebzeli bulgur pilavı leziz ve süt artırıcı güzel seçeneklerimizden.
Suda bekletilmiş arpaya rezene ekleyerek yapılan içecekler süt arttırılmasında etkindirler.
Kıbrısta 3 yıl yaşadığım sürede öğrendiğim güzelliklerden biri de havuçlu rezene çorbasıydı. Rahatlatıcı ve süt artırıcı etkiye sahiptir.
Beslenme programınıza yağlı tohumları (fındık, ceviz, badem, fıstık,..) da eklerseniz, kaybettiğiniz minerallerinizi yerleştirebilirsiniz hücrelerinize. Tabi porsiyonlarımıza dikkat ederek !
Bebeğin yeterli anne sütü alamamasının nedenleri:
✨ Emzirmeye geç başlama
✨Sık emzirmeme
✨Gece emzirmeme
✨ Kısa emzirme
✨Memeye kötü yerleşme
✨Biberon ve yalancı emzik verme
✨Ek besinler verme
Anne sütünün faydaları:
✨ Anne ile bebek arasında ömür boyu sürecek bağı kuran köprü görevi görür.
✨Bebeğin beyin gelişimine faydalıdır.
✨Sakinleştirici ve dinlendiricidir, uyku problemi olan bebeklere faydalıdır.
✨Bebeğin ruh sağlığına faydalıdır.
✨Bebek için en kolay sindirilebilecek besin maddesidir.
✨Bebeğin iç organların gelişimine yardımcıdır.
✨Bebeğin obeziteye yakalanma riskini neredeyse sıfıra indirir.
✨Bebeğin hastalıklara yakalnma riskini azaltır.
✨Bebeğin vücudunda zararlı madde var ise atılmasına yardımcı olur.
✨Kansızlık hastalığına yakalanma riskini azaltır.
✨Bebeğin kabızlığını azaltır. (İgA sayesinde)
✨Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
✨Aşıların bebeğe etkisini hızlandırır.
✨Bebeğin çene yapısına ve diş sağlığına ve yüz kaslarının gelişimine faydalıdır.
✨İleriki yıllarda yakalanması mümkün olan hastalıklardan koruyucu özelliği vardır.
✨Alerjik hastalıklara iyi gelir.
✨Lösemiye yakalanma riskini azaltır.
✨Bebeğin kemik gelişimine faydalıdır.
NOT: Kolostrum (ilk süt) çinko, sodyum, potasyum bakımından zengin olup bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğumdan sonra ilk 72 saat içinde salgılanır. Bu sütün yağı ilk zamanlarda % 2 iken sonraları yağ oranı iki katına kadar çıkmaktadır.
NOT: Bir yaşına kadar bebeklerimize BAL YASAK! Yedirmek bir yana tattırılması dahi söz konusu değildir. Bebeklerimiz bağışıklık sistemi 1 yaşına kadar arı polenlerinin topladığı bakterilerle (botulizm) savaşamaz.
Bebeklerimizin mideleri sadece anne sütünü hazmedebilecek durumdadır. 6 aylığa kadar bebeğimiz sadece anne sütüyle beslenmeli. 6 aydan sonra yavaş yavaş ek besinlere başlayabilirsiniz. 2 yaşına kadar anne sütüne devam edebilirsiniz. Emzirme anneler için de oldukça form tutucu etkiye sahiptir.
2013 yılında yapılmış olan ”Clinical and Translational İmmunology” adlı bir çalışma, anne sütünün içeriğinin bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda değiştiğini kanıtlamış. Peki annenin vücudu bebeğin ihtiyaçlarını nasıl oluyor da anlayabiliyor dersiniz?
Araştırma onu da ortaya çıkarmış: Annenin meme uçlarında bulunan reseptörler bebeğin tükürüğündeki virüs ve bakteri gibi patojenlerin tespitini yapıyor. Daha sonrasındaysa anne vücudunda bebeğin ihtiyacı olan antikorlar süte çok hızlı bir şekilde dahil edilerek bebeğe aktarılıyor.
Oldukça etkileyici, mucizevi. Bi nevi anahtar – kilit uyumu. 😉 Günümüze kadar Anne sütü ayarında bir besin yapılamamıştır labaratuar ortamında dahi.
Evet cevap veriyorum: Anne sütünün yerini hiç bir besin alamaz.
NOT: Çay, kahve, alkol, kola, sigara, bitki çayları; bu saydıklarımız gebelerimiz için tüketilmemesi gerekli besinlerdir. Bitki çayları bilinenin aksine anne adaylarımız için tehlikelidir ve tüketilmemelidir. Bebeğimizin ana rahmine tutunma kabiliyetini azaltarak düşük riskine sebebiyet verebilir.
Zinde Kalın 😉
Dyt. Demet Ebru Usta
No Result
View All Result