E vitamini nelerde var?
Yağda çözülebilen vitaminlerden olduğu için e Vitamininin yağ ile tüketimini öneriyoruz. Metabolizma ile buluştuğunda güçlü bir antioksidan etki yaratarak vücutta zararlara neden olabilecek tüm toksinlere karşı mücadele eder.
E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
-Kuşkonmaz, şam fıstığı
-Soya yağı, keten tohumu yağı
-Kanola yağı, paprika
-Kuru kayısı, domates
-Acı biber, kekik, kırmızı et, yumurta
-Yeşil zeytin, mango, kiraz, böğürtlen, çilek
-Soya yağı, kivi, avokado
-Ispanak ve brokoli, yeşil yapraklı sebzeler
-Fındık, fıstık, badem
-Mısır yağı, ayçiçek yağı
-Ay çekirdeği yağı, buğday tohumu yağı
NOT: Bu besinlerden bazıları içerisinde yüksek miktarda kalori olduğundan kolesterol rahatsızlığı bulunanların doktor kontrolünde tüketmesi gerekmektedir.
Günde Ne Kadar E Vitamini Alınmalıdır ?
14 yaş üstü: 15 mg
Hamileler: 15 mg
Emziren anneler: 19 mg
0-6 aylık: 4 mg
7-12 aylık: 5 mg
1-3 yaş: 6 mg
4-8 yaş: 7 mg
9-13 yaş: 11 mg
E vitamini eksikliğinin yol açtığı sorunlar nelerdir?
Ciltte solgunluk ve kuruluk,
Kırışıklıkların artması,
Vücutta uyuşma
Güç kaybı
Bağışıklık sisteminde zayıflama
Saç dökülmesi
Kemik ve kas ağrısı
Ellerde ani çatlama
Denge merkezinde sıkıntı
Hareket yapma isteğinin azalması
Kas oranında azalma
E vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıklar:
-
Ateroskleroz (damar sertliği)
-
Sinir sistemi sorunları
-
Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları
-
Kısırlık
-
Hemolitik anemi
-
Kalp ritim bozuklukları
-
Bazı bilişsel bozukluklar ve bunama (demans)
-
Katarakt ya da körlük
E vitamininin faydaları nelerdir?
Kalp hastalıklarından korur: Yeteri kadar E vitamini alarak kalp hastalıklarını önleyebilir, inme riskini azaltabilir, damar tıkanıklığı nedeniyle ortaya çıkan bacakta ağrı gibi problemleri yok eder ve kan basıncının düzenlenmesine yardım eder.
Diyabete iyi gelir: Diyabet nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonların giderilmesi ve diyabetin tedavisi için E vitamini tüketmek oldukça faydalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: E vitamini eksikliği vücutta yaşanmadığı sürece bağışıklık sistemini güçlendirerek, birçok ölümcül hastalığa karşı vücudu korur. Timüs bezini ve eritrositleri hasardan korur. Buna ek olarak, immün sistemi; AIDS, kronik viral hepatit gibi kronik viral hastalıklardan ve oksidatif stresten korur.
Hafızayı güçlendirir: E vitamini, kalbi ve beyni destekler nitelikte olduğu için ilerleyen yaşlardaki Alzheimer hastalığı ve unutkanlık gibi problemlerin oluşmasını önler.
Kadın hastalıklarına faydalıdır: Geç dönem gebelikte kan basıncının düzenlenmesi ve tansiyonun normal seviyelerde seyretmesi için E vitamini oldukça faydalıdır. Ayrıca E vitamini, adetten önceki sendromlarda, adet sancısında, menopoz dönemi streslerinde düzenli olarak tüketilmesi gereken bir vitamindir.
Kırışıklıklarla savaşır: E vitamini, kırışıklıklar ve diğer yaşlanma belirtileri ile mücadele etmek için büyük rol oynar. Güçlü bir antioksidan olarak, vücuttaki hücre oksidasyonu yüzünden gerçekleşen hasarı azaltmaya yardımcı olur. Değerli E vitamini yağı, yaşlanma sürecinde büyük payı olan vücuttaki serbest radikalleri engellemek için çalışır. Yüksek miktarda C vitamini ile kombine edildiğinde ise, E vitamini doğal bir güneş koruyucudur; yaşlanmayı yavaşlatır, cilt kanserinden korur.
NOT: 1940’lı yıllarda yapılan çalışmalar E vitamininin, sıcak basmasını ve menapoza bağlı vajinal komplikasyonları azalttığı gösterilmiştir.
NOT: 1922’de yapılan deneylerde, farelerin diyetlerinden E vitamininin çıkarıldığında üreyemedikleri görülmüştür. Farelerin diyetine buğday tohumu eklendiğinde, tekrar üreme yeteneğini kazandıkları görülmüştür. Daha sonra E vitamini izole edildi ve kısırlık önleyici vitamin olarak adlandırıldı. E vitaminin en aktif formu α-tokoferol’ dür. Yunancadaki ürün, evlat anlamına gelen ‘tokos’ kelimesinden gelmektedir.’fero’ kelimesinin anlamı da doğurmak demektir. Tokoferol kelimesinin tam karşılığı çocuk doğurmak olmaktadır.
Yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
NOT: E vitamini, C vitamini ve selenyum gibi diğer antioksidanlarla etkileşir. E vitamini, A vitamini kullanımını kolaylaştırır, B12’nin aktif formuna dönmesine yardımcı olur ve esansiyel yağ asitlerini hasardan korur.
E Vitamini Yönünden Zengin Örnek Menü
Sabah:
-
1 su bardağı süt
-
1 kibrit kutusu peynir
-
1 adet haşlanmış yumurta
-
10 adet zeytin
-
1-2 dilim esmer ekmek
Kuşluk:
-
2 adet ceviz içi
-
4 yemek kaşığı yoğurt
Öğle:
-
4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
-
1 kase yoğurt
-
Zeytinyağlı makarna
-
1-2 dilim kepekli ekmek
-
Bol yeşillikli salata
İkindi:
-
8-10 adet fındık / çiğ badem
-
½ adet avokado
Akşam:
-
2 köfte kadar et /tavuk /balık
-
Bulgur pilavı
-
Bol yeşillikli salata
-
Ekmek kepekli
Zinde Kalın
Dyt. Demet Ebru Usta