1.Evde Elma Sirkesi Yapımı İçin Malzemeler
- 1 kg. elma
- 2 yemek kaşığı bal
- 3 litre su
- 1 çay bardağı nohut
- 1/2 çay bardağı bulgur
2. Elmaları güzelce yıkayın
Elmaları seçerken onların en doğalını bulmaya çalışın. Mumlu, ilaçlı, çürük elmalar sirkenizin tadında kesinlikle kötü bir etki yaratacaktır.
3. Elmaları minik minik doğrayarak cam kavanozun içine koyun
Elmaları doğrarken kabuklarını çıkarmamanız sirkeleşme açısından oldukça önemlidir.
4. Bal, bulgur ve nohutları ekleyin
Eğer sirke ananız varsa bal yerine onu da kullanabilirsiniz.
5. Tahta bir kaşıkla karışımı karıştırın
6. Ağız kısmını tülbentle kapatın
Karışımı hazırladıktan sonra elma sirkesi yapımı aşamalarını tamamlamış oluyorsunuz. Şimdi doğru zamana kadar aşağıdaki maddelere dikkat etmek ve beklemek tek yapacağımız.
7. Yaklaşık 20 gün serin, kuru ve direk ışık alamayacağı bir ortamda bekletin
8. Bu süreç boyunca günde bir kez sirkenizi silikon bir kaşıkla karıştırın
9. 20 gün sonunda bir 20 gün daha hiç karıştırmadan bekletin
10. Sonunda hazır! Tek yapmanız gereken sirke ananızı alıp, sirkenizi süzmeniz
Sirke yapımı aşamasında ; Elma sirkeniz hazır. Biraz zaman alsa da beslenmenizde bu kadar önemli rol oynayacak elma sirkesinin evde yapılmış ve doğal hali muhtemelen piyasada bulacağınız bütün elma sirkelerinden daha sağlıklı olacaktır. Afiyet olsun.
NOT: Sirke anasını atmayıp buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Diğer sirke yapımlarınızda kullanabilirsiniz.
NOT: Fermente olmuş besinler bağırsaklarımızdaki probiyotikler için adeta bir süper besin.
NOT: Sirke gibi besinler bağırsaklarımızdaki probiyotiklerin üreyip çoğalmasına yardımcı oluyorlar.
NOT: Sirke, mayalı bir madde. Onun mayalanması için ise sirke anasına ihtiyaç duyuluyor. Sirke anasının nasıl oluştuğuna gelecek olursak; sirkeyi ilk kurduğunuzda içinde jelimsi bir tabaka oluşuyor. Bu tabakayı saklayarak diğer sirkelerinizin yapımında kullanabiliyorsunuz.
Sirke anasının oluşmasını sağlayan malzemeler ise; şeker oranları yüksek ve doğal meyveler ile temiz içme suyu, nohut, bulgur gibi bakliyatlar. Bu malzemelerle sirke kurduktan sonra elde ettiğiniz sirke anasını bir kavanozun içinde kuru, temiz ve orta ısıdaki bir ortamda saklayabilir, bir sonraki sirke yapımında mayalamak için başka bir maddeye ihtiyaç duymadan sirkenizi kurabilirsiniz.
NOT: Sirke anasının rengi, meyvelere göre değişecektir. Aklınızda bulunsun.
NOT: Her meyveyle yapabilirsiniz. hatta evde kalan meyveleri karıştırıp karışım meyveden de sirke olur.
Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
- Bakterileri yok etme özelliğiyle ateş düşürücü olarak kullanılır.
- C vitamini içerdiği için vücut direncini arttırır, hastalığa yakalanma riskini azaltır.
- Sinir sistemini onarıcı ve yapısını güçlendirici özellikleri bulunur.
- Vücuttaki alkalin derecesini arttırarak PH dengesini düzenler, böylece bazı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır, cilde parlaklık verir.
- Sindirim sistemi üzerinde olumlu etki yapar. Suda çözünebilen elma lifleri içerir, bu lifler bağırsak spazmlarını yatıştırır.
- Elma sirkesi cilt bakımı ve vücut temizliğinde kullanılabilir. Teni yakmadan derideki fazla yağı alır ve cildi temizler.
- Elma sirkesi sivilce lekeleri üzerinde kısmi iyileşme sağlar.
- Bazı bakterileri ortadan kaldırma özelliği sayesinde ishal için faydalı olabilir.
- Elma sirkesi suyla karıştırılıp içildiğinde hıçkırığı önler.
- Kalsiyum deposu olması sayesinde elma sirkesi diş ve kemik yapısını güçlendirir, fosfor ve magnezyum da içerdiği için eklem sertliklerine ve ağrılarına karşı faydalıdır.
- İçerdiği elma asidi ve enzimler sayesinde yorgunluğa, halsizliğe çözüm olur. Vücutta laktik asit birikmesini engeller, özellikle sebze suyuyla karıştırılarak içildiğinde genel hayat kalitesini yükseltir.
- B12 vitamininin vücutta emilimini destekler.
- Koltuk altı terlemesi ve ayak kokusuna sebep olan bakterileri yok eder.
- Sivrisinek ısırıklarında ya da hafif güneş yanığında seyreltilmiş haliyle rahatlama sağlar.
NOT: Vücudumuzda iki tane beyin var desek yeridir aslında. İkinci beynimiz ise bağırsaklarımız. Onların sağlıklı bir şekilde çalışması için en önemli şeylerin başında ise sahip olduğu probiyotikler geliyor. Fermante ürünler ise probiyotiklerin yaşamasını sağlar, çoğalmasına yardımcı olur. Bu nedenle fermante edilmiş ürünler çok değerli. Onları tüketmek ise oldukça önemli. Fermante edilmiş en güzel ürünlerin başında ise sirke geliyor.
Elma Sirkesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Elma sirkesi reflü ve gastrit ağrılarına iyi gelir. Gastrit mideyi kaplayan mukoza tabakasının iltihaplanmasından kaynaklanır ve ülsere dönüşebilir. Reflü probleminde ise mide asidi yemek borusuna geri döner.
- Elma sirkesi sulandırılarak tüketildiğinde sinüslerin boşalmasına yardımcı olarak solunum kanallarının temizlenmesini sağlar. Solunum yolları problemlerinde gargara olarak da kullanılabilir.
- Ilık suya zencefil, elma sirkesi ve bal eklenerek gargara yapıldığında boğaz ağrıları, öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir.
- C vitamini de içermesi nedeniyle soğuk algınlığında faydalı olur.
- Elma sirkesi şeker hastalığını ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur.
- Anti-glisemik özelliği olan elma sirkesi bazı nişastaların vücutta emilimini ve sindirimini zorlaştırır. Böylece kan şekeri düzeyini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur. Su katılarak günde birkaç kez düzenli tüketilmesi daha etkili sonuç alınmasını sağlar.
- Elma sirkesi tansiyon ve kalp rahatsızlıklarında kanı inceltir ve kolesterolü düzenler. Bu özelliği ile kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Elma Sirkesi Zayıflatır Mı?
Elma sirkesinin günlük kullanımı metabolizmayı hızlandırır. Kan şekerini dengelemesi sayesinde açlık hissini azaltır. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu için böbreklerin düzenli işleyişine de katkısı olur. Ayrıca sindirim sistemini düzenler. Bu özellikleri ile diyetlere açık bir destek sağlar. Ancak elma sirkesi, diyet programını takip etmeden ve egzersiz yapmadan kullanılırsa mucize beklenmesi gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmez.
NOT: Sirkenin harici kullanımlarında da birçok yararları bilinmektedir. Kireç çözme, bitki bitlerini temizleme saçları parlatma gibi..
NOT: Sirke Türkiye‘nin zengin meyve kaynağından dolayı her bölgemizde rahatlıkla yapılır.