Turşu Yapımı
Hazırlanışı:
Turşu Yapımı na başlamadan önce kavanozlarınızın steril olmasına dikkat etmelisiniz. Kaynar suyla çalkalayıp kurutarak ta sterilleştirebilirsiniz. Kaynar suyun buharında da sterilleştirme işlemini yapabilirsiniz.
Malzemeler: Ana malzemeler olarak mevsiminde hangi sebzeyi kullanmak isterseniz olur. Salatalık, biber, lahana, havuç, fasulye, domates, acur vs…
NOT: Fakat Fasulye turşusunun farklı yapılır diğerlerinden. Buna limon ya da sirke katılmıyor.
* 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu, 1 baş sarımsak, 1 ortaboy limonun suyu.
* Dikkat! İyi bir turşu yapımı nın ön şartı bu ayarı bozmamak.
* Sebzeleri ne kadar birbirine yakın dizerseniz görüntüsü de tadı da o kadar güzel olur.
* Turşuyu yapacağınız kavanozun steril olmasına özen gösterin. Eğer temiz olduğundan emin değilseniz kaynar su ile yıkayın.
* Turşu kavanozunun içine alternatif olarak dereotu, nohut, sarımsak koyabilirsiniz. Böylece turşuya farklı bir tat katmış olursunuz.
* Kavanozun dibine nohut mutlaka ekleyin. Bu, turşunun daha çabuk mayalanmasını sağlayacaktır.
* Turşu yapacağınız malzemeleri kavanoza dizdikten sonra kapağını sıkıca kapatın. Turşunuzu ne kadar iyi muhafaza ederseniz ömrü de o kadar uzun olur.
* Yaklaşık 1 hafta-10 gün kadar beklettiğiniz turşunuz artık hazır. Afiyet olsun…
NOT: Sarımsak tek başına bir ecza deposu. Elma sirkesi ile yapılan sarımsak turşusu karanlıkta saklanarak bekletiliyor ve yemekten yarım saat önce tüketiliyor. Sarımsak turşusunun faydalarının başında metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi merkezini uyararak doyma hissi vermesi var. Bu sebeple kilo vermek için ideal. Gripten koruyan sarımsak turşusu, insülin dengesizliğini yok eder, ağız içinde oluşan aft, apse ve yaraları iyileştirir.
NOT: Karadenizde sabah kahvaltılarında bile turşu kavurması yenir fasulye turşusunun soğanla kavurması da hani tadından yenmez. Denemek isterseniz Karadeniz‘ e bekleriz. kaldırık turşusunu da denemelisiniz.
Turşunun faydalarını ve mutlulukla ilgisini öğrenmek isterseniz Turşunun Mutlulukla İlgisi yazımıza bakabilirsiniz.
NOT: Tansiyon ve diyabet hastalarımız turşu tüketimlerinde diyetisyenlerine başvurmalılar. Kimler tüketmeli kimler Tüketmemeli? Bknz: Turşunun Mutlulukla İlgisi
Afiyet Olsun
Zinde Kalın
Dyt. Demet Ebru Usta